ASP.NET DEĞİŞKEN TANIMLAMA(VB.NET İLE )
Değişken Tanımlama (Değişken Bildirimi)
Değişken tanımlama, belirli veri tipinde değerleri tutmak için bilgisayar hafızasında yer/alan tahsis etmektir. Değişken tanımlama işlemi VB.NET’te aşağıdaki şekilde yapılır.
dim (Değişken ismi) [ as (Veri tipi) ]
Örnekteki tanımlama biçiminde köşeli parantezler, parantez içindeki ifadenin seçime bağlı olduğunu göstermektedir. Örnek değişken tanımlamaları aşağıda verilmiştir.
dim ad
dim soyad
dim adres
“dim ad” değişken tanımlaması bilgisayara hafızasında “ad” isimli bir değişken alanı açmasını söyler. Bu tanımlamada “ad” değişkeni oluşturulmuş, fakat bu değişkenin hangi tip veriyi tutacağı belirtilmemiştir. Bu kullanım VB.NET’te hatalı bir kullanım değildir, fakat değişken tanımlanırken değişkenin veri tipinin de yazılması programcılık açısından daha yararlıdır.
Değişkenin tipiyle beraber tanımlanmasıyla ilgili örnekler aşağıda gösterilmiştir.
dim isim as string
String veri tipinde isim adında bir değişken tanımlanmıştır.
dim cinsiyet as char
Char veri tipinde cinsiyet adında bir değişken tanımlanmıştır.
dim miktar as double
Double veri tipinde miktar adında bir değişken tanımlanmıştır.
Uygulama: String tipinde evAdresi adında, string tipinde isAdresi adında, byte tipinde not adında değişkenleri tanımlayınız.
Aynı satırda birden fazla değişken tanımlanabilir. Örneğin;
Dim as evtel, ceptel, istel as string
Böylelikle ev, cep ve iş telefonları tutmak için string tipinde 3 farklı değişken tanımlaması yapılmıştır.
Uygulama: Kişinin adını, soyadını, anne adını ve baba adını tutan dört değişkeni, bir satırda tanımlayınız. Değişkenlerin isimleri sırasıyla ad, soyad, anne_ad, baba_ad olsun.
Bir değişkeni ekrana yazdırmak, değişkenin temsil ettiği hafıza bölgesindeki veriyi ekrana yazdırmaktır. Yani ekrana yazdırma komutuyla beraber bir değişken belirttiğimizde, ekrana değişkenin ismi değil içindeki bilgi yazılır. Bir string veriyi görüntülerken string verinin başına ve sonuna eklenen çift tırnak değişken yazdırılırken kullanılmaz. Bu konuyla ilgili aşağıdaki örneği inceleyiniz.
degiskenYaz.aspx
1 <%@ page language=”VB” %>
2 <script runat=”server”>
3 sub page_load(obj as object, e as eventargs)
4 dim asp_nedir_net as string
5 asp_nedir_net=”Değişkenler ile string ifadelerin gösterimi
farklıdır.”
6 response.write(“asp_nedir_net” & “<br>”)
7 response.write(asp_nedir_net)
8 end sub
9 </script>
10 <html><body></body></html>
Response.write komutuyla önce asp_nedir_net yazdırılmış, ardından asp_nedir_net değişkenin içeriği yazdırılmıştır. Değişken içeriği olan “Değişkenler ile string ifadelerin gösterimi farklıdır.” ifadesindeki çift tırnaklar sayfada gösterilmemiştir.