Otomasyonla Taşımada Algılama Sisteminin Önemi
Zeki otomasyon sistemlerinin; görsel, dokunsal (tactile), kuvvet (tork) ve diğer tip algılayıcılardan gelen geri beslemeye dayanan hareket kontrolüne ihtiyacı vardır. Son zamanlarda çok sayıda yeni algılayıcılı sistemler dikkatleri üzerlerine toplamaktadır. Çünkü ileri teknolojiye dayanan otomasyon sistemlerinin kesin, doğru ve zengin bilgiye ihtiyaçları vardır. Bu bölümde algılama sistemi, algılayıcı kontrol sistemleri ve çok sayıda algılayıcılı işleme (processing) sistemleri üzerinde durulacaktır.
Otomasyonda algılamanın amaçlarından bir tanesi de algılayıcı tabanlı kontroldür. Bu tip bir kontrol sistemi, otomasyon sistemi bir cisimle uğraşırken önemli bir rol oynar.
Eskiden beri görsel sistemler, otomasyonda çeşitli uygulamalarda kullanılıyordu. Özellikle son yıllarda, görsel sistem, yeni geliştirilmiş akıllı robotlarda en temel algılayıcı olarak görülmektedir. Otomasyon uygulamalarında görsel sistemin görevi;
- Hedef cisimlerin tanınması,
- Ortam analizi ve yörünge saptanması (Hareketli robotlar için),
- Optik akıştan hareket çıkarımı,
- Bileşenin görsel muayenesi,
- Görsel mesafe veya derinlik ölçümleri,
- Hedef cisimlerin pozisyon ve oryantasyonlarının saptanması,
- Son-etkileyicinin görsel servo kontrolü.
şeklinde sıralanmaktadır.
Yukarıdaki listenin, tüm ayrıntıları kapsadığı tabiî ki söylenemez. Uygulama sahası genişlemeye devam ettikçe görsel sistemler otomasyon uygulamalarında yeni görevler üstlenecek, denetim kavramına yeni boyutlar kazandıracaktır.
Görsel duyarlılık, insanoğlundaki el-göz koordinasyonuna tam olarak benzeyen bir şekilde, bir otomasyon sisteminin son-etkileyicisine görsel veri aracılığıyla rehberlik etme işlemidir. Eğer gerçekten akıllı otomasyon sistemleri ile seri üretimi yapılacak olursa, görsel rehberlik otomasyonun bir parçası olmalıdır.
Daha akıllı otomasyon sistemleri çok daha fazla sayıda ve değişik tipte algılayıcı kullanmaktadırlar. Dolayısıyla çok sayıda algılayıcıdan gelen bilginin işlenme, tümlenme ve birleşme mekanizmaları birliktelik göstermelidir. Son zamanlardaki araştırmalar, çok sayıda algılayıcı sistemlerin bilinmeyen ve dinamik ortamlarda çalışmasını sağlayan tümleme ve füzyon tekniklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Teknolojinin günümüzdeki gelişmesi devam ettikçe, akıllı algılayıcılar diye adlandırılan algılayıcı tipleri otomasyon sistemlerinde daha fazla yer almaya başlayacaklardır. Ayrıca yapay-zeka veya yapay sinir ağları üzerindeki algılayıcı sistemlerin gelişmesinde ne kadar kullanışlı olduklarını ispatlayacaktır.