İNTERNETTE GÜVENLİK ve ÖNEMİ

İnternet:

       birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

 

İnternette Güvenlik Neden Önemlidir:

       21.yy. teknolojilerine ayak uydurmaya başlarken İnternetle beraber sahip olduğumuz “küresel özgürlük”, virüsler vb. Uygulamalar aracılığıyla yaşanan sanal korsanlık faaliyetleriyle güvenliğimiz tehdit edilmektedir. Dolayısıyla bu “küresel özgürlük”, bir anlamda “küresel tehdit” olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnternet, içinde bulunduğumuz yıllarda, artık herkesin hayatında çeşitli boyutlarda da olsa yer almaya başlamıştır. E-devlet projeleriyle birlikte artık sadece bireysel olarak arama, bankacılık, ya da sohbet ve iletişim amaçlarının yanında, devletle ilgili işlemlerimiz de İnternet dünyasına taşınmıştır.  T.C. kimlik numaramızdan, vergi borcumuzu öğrenip ödemeye hatta pasaport işlemlerimize kadar pek çok konuyu yerimizden kalkmadan bilgisayarımızın tuşlarına basarak, faremizi ekranda gezdirerek gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir.

İnternetin büyük bir hızla yaşamımıza girmesiyle de bir takım “güvenlik” tedbirlerimiz değişim göstermek zorunda kalmıştır. Hırsızlık endişesi ile kapıları pencereleri nasıl sıkı kapatıyorsak, gizli bilgilerimizi ortalık yerlerde bırakmıyorsak, İnternette yaptığımız “sanal gezintilerde de sanal korsanlara dikkat etmemiz gerekir. Günlük hayatta karşımıza çıkan hırsız, soyguncu tiplerinin sanal yansıması olan bu tip kişilerin, kendi konularında “uzman” olduklarını da unutmamak gerekir.
İletişim teknolojisi ürünü cihazları ve bu cihazlar tarafından işlenen bilgileri korumayı amaçlar. İnternet, son yıllarda, artık herkesin hayatında yer almaktadır. İnternet ağına bağlanan kullanıcı bilgilerinin hiçbir zaman güvende olmadığını bilmelidir. Bunun sonucu olarak sanal güvenliğimize önem vermek zorundayız.

 

Saldırı kavramı ve çeşitleri:

İnterneti ve yazılımları, zarar verici saldırılar için kullanan kişilere hacker denir. Hacker’lerin kullandıkları yazılımlar:

 

Virüsler…

Trojanlar…

Keyloggerlar…

Kısacası bilgisayara fiziksel veya sistem olarak zarar veren yazılımlar.

 

BİLGİSAYARIMIZDAKİ GÜVENLİK AÇIKLARI:

 

Tüm tehditler internetten gelse de sonuçta sistem üzerinden bilgilerimize ulaşacaktır. Bu nedenle ilk olarak bilgisayarımızdaki “güvenlik açıklarını” bulmamız gerekmektedir. Bunlar;

 

  • İŞLETİM SİSTEMİMİZİN GÜVENLİK AÇIKLARI
  • İNTERNET EXPLORER GÜVENLİK AÇIKLARI
  • ELEKTRONİK POSTA GÜVENLİK AÇIKLARI

 

BİLGİSAYARDA GÜVENLİK ÇÖZÜMLERİ:

 

  • FIREWALL çözümleri
  • ANTİVİRÜS çözümleri
  • Anti-Spy çözümleri

 

  1. 1.    İNTERNET TRAFİĞİNE ÇÖZÜM: FIREWALL:

Güvenlik duvarı anlamına gelmektedir. İnternette dolaşırken bizim açık olan portlarımızın kullanılmasını önleyici yazılımlardır.

 

ÖRNEK FIREWALL ÇÖZÜMLERİ:

Norton Personal Firewall, VisNetic Firewall, Kerio Personal Firewall, Tiny Personal Firewall, Sygate Personal Firewall, Armor2net Personal, Firewall  Zone alarm Firewall.

2. VİRÜSLERE ÇÖZÜM: ANTİVİRÜS:

Virüslerin zarar verici yazılımlardır. Bunları tanıyan yazılımlara da antivirüs yazılımı denir.

ÖRNEK ANTİVİRÜS ÇÖZÜMLERİ: F-Prot Antivirüs, Norton İnternet Security 2004, Panda Antivirüs Platinum, Kaspersky Anti-Virüs Personal, Trend Micro PC-cillin İnternet Security

3. CASUS PROGRAMLAR (SPYWARE):

İnternete girildiğinde otomatik olarak, çeşitli sitelere yönlendirilen sayfalar açılmasına yol açarak, kullanıcıyı rahatsız eden programlar vardır. Bunların geneline biz “Spyware ” yani “Casus programlar” diyoruz.

       CASUS PROGRAMLARA KARŞI ÇÖZÜMLER: SpyHunter,

Webroot Spy Sweeper, Ad-aware, Bazooka Adware and Spyware Scanner,

Zero Spyware

 

SONUÇ OLARAK İNTERNETTE GÜVENLİK:

Gelişen teknoloji daima peşinde bazı sorunları da getirmiştir. Nasıl ilk televizyon icat edildiğinde, bir bağımlılık halini alacağını (hatta aptal kutusu olarak anılacağını) kimse tahmin edemezken, ilk özel radyolar gün yüzüne çıktığında “müzik kutusu mu değil mi?” tartışmalarını yaşatacağından habersizdik.
Bilgisayarla başlayan süreç peşinde de bizlere İnternet aracılığıyla tüm dünyayı kolayca dolaşabilmeyi vaat ediyor. Özellikle küresel ekonomi içerisinde buna maddi imkân bulamayan ülke halkları, parmaklarının ucuna gelen bu fırsatı, gelişmiş dünya devletlerinden geride kalmamak üzere yaşamaya çalışıyor.
Zengininden fakirine tüm insanlar bu ortama girdiğine göre insanlardan oluşan bu topluluğun içerisinde iyiler de  olacaktır, kötüler de. Dolayısıyla günlük hayatta nasıl kötülerle başa çıkmaya gayret ediyorsak, sanal ortamda da bu gayreti göstermek zorundayız.

Ayrıca basit bir örnekle de açıklamak gerekirse şu soruyu sormak isterim; “Trafik kazaları oluyor diye kaçımız arabaya binmeyi reddediyor?” Sonuçta biz emniyet  kemerimizi takar, trafik kurallarına uyar ve gözümüzü dört açarak otoyolda seyrimize devam ederiz. Bilgi otoyolu dediğimiz İnternette de aynı kural geçerlidir, herkes kendi üstüne düşen önlemleri alacak ve yoluna devam edecek! Eğer herkes kurallara uyarsa ortada kaza da olmaz, zararlı çıkan da.

BİLGİSAYARINIZI TEMİZLEYİN

 

İnternet üzerinden ulaşıp bilgisayara güvenlik kontrolü yaptırılan bazı siteler vardır. Bunlar virüslere, sistem açıklarına karşı çok etkilidirler. O sitelerden alacağımız sonuçlar bizim bilgisayarımızın ne kadar saldırılara karşı koyabileceğini gösterir. Bu sitelerden başlıcaları şunlardır:

Symantec Güvenlik Kontrolü: (Norton Personal Firewall)
http://www.symantec.com/smallbiz/npf/
Trend Micro (PC-Cillin İnternet Security)
http://housecall.trendmicro.com/housecall/
Panda Software Aktive Scan (Panda Antivirüs)
http://www.pandasoftware.com/activescan/com/
Kaspersky Online Virüs Scan (Kaspersky Antivirüs Personal)
http://www.kaspersky.com/scanforvirus.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.