ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER

GİRİŞ

            Bilgisayarın hayatımıza girmesinden sonra klasik öğretim yöntemlerine alternatif olarak yeni öğretim uygulamaları ortaya çıkmıştır. Bilgisayar ve internet, öğretimde alternatif uygulamalar olan yeni yöntemler ortaya çıkarmıştır.

Uzaktan Eğitim, Online Eğitim, E-sınıf, Web Tabanlı öğretim gibi uygulamalar; internetin öğretime olan katkıları kapsamına giren konulardan bazılarıdır…

Çağdaş eğitimdeki bu uygulamalar doğrudan veya dolaylı olarak web sitelerini kullanırlar. Bundan dolayı Websitelerinin öğretim amaçlı kullanımı ve uygulamalara zemin olması söz konusu olmuştur. Bu uygulamaların çoğunun websitelerini kullanıyor olması Websitelerinin öğretim amaçlı kullanımının önemini ortaya koymaktadır.

 

        

KONU BAŞLIKLARI:

  • Websitesi Oluşturma
  • Websitelerinin Kullanım Alanları
  • Websitelerinin Öğretim Amaçlı Kullanımı
  • Ö.Amaçlı Sitelerin Kullanım Şekilleri
  • Tasarım Aşamaları
  • İyi Bir Dizayn İçin Birkaç Kural
  • Örnek Eğitim Siteleri

 

WEBSİTESİ OLUŞTURMA:

Web siteleri; bütün dünyayı kapsayan internet ağı üzerinden ulaşılan, web yazılımcıların tasarladığı html, asp, php gibi web yazılımları yardımı ile şekillendirilen sayfalar bütünüdür. Web sayfaları düz metin belgelerinin aksine tasarımın ve şekilli görünümün gücüne sahiptir.

 

WEBSİTELERİNİN KULLANIM ALANLARI:

Kişisel Kullanım: Kendi sitesini kendi uygulamaları için tasarlamış ve amacı kendisinin kişisel hayatını tanıtmak olan siteler…

Kurumsal Siteler: Şirket veya kurumun tanıtımı, dış dünya ile iletişimini online olarak sağlamayı amaçlayan sitelerdir. Kurumsal siteler kendi isimleri ile yayınlanır ve kurumun internet üzerinden de işleyişinin olmasını sağlarlar

Ticari Siteler: Belirli bir sektörde ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması için kurulmuş sitelerdir. Şirket internet üzerimden satış yaparken tüm ürünlerini tanıtan websayfası sayesinde beklide bayilerdeki satışlardan daha fazla satış yapabilmektedir.

     Öğretim Amaçlı Siteler: Belirli grup ve toplulukların, bir veya birden fazla konu hakkında; içerisinde düzenlenmiş ders materyalleri bulunan, özel amacı öğretim olan sitelerdir. Kullanıcılar üyesi oldukları site ile kendisi ile aynı işle uğraşanlar ile bu site üzerinden irtibat kurar.

 

WEBSİTELERİNİN ÖĞRETİM AMAÇLI KULLANIMI:

Araştırma yaparken, araştırdığımız konular hakkında edindiğimiz kaynakların düz metin belgeleri halinde olması ve bunlarla bilgisayar üzerinde çalışmak zorunda kalışımız oldukça sıkıcı bir iştir. Konu anlatan arkadaşlarımız da biliyorlar konu hakkında döküman ararken hemen söylenilen şudur;  örneğin “BDE Konusunu anlatan bir site bulmalıyım”.

Oysa bu dökümanların, Websitelerinin animasyonlu ve şekil verilmiş hali içerisine konularak düzenlenip belirli bir tasarım içerisinde ortaya konulması daha iyi olacaktır.

 

ÖĞRETİM AMAÇLI SİTELERİN KULLANIM ŞEKİLLERİ:

  • Bir ders veya konunun tüm hatları ile anlatıldığı güncellemesi pek olmayan eğitim siteleridir…

Üyelik sistemi yoktur…  Güncellemesi de sık sık yapılmaz…

  • Yine belirli bir dersi veya konuyu anlatan güncellemesi bulunan ve üyelik sistemi bulunan… Asıl ders ve dökümanların üyelerin ulaşabildiği kısımda bulunan siteler…

Kısıtlaması bulunur, üyelere hizmet verir

  • Son olarak site şeklimiz genel hali ile dersler hakkında dökümanları içeren ve üyelik sistemi bulunan dinamik olan güncellenebilen ve site içi haberleşmesi bulunan forumların yenilendiği, tartışma panelleri bulunan, ziyaretçi defteri bulunan, kullanıcıların da siteye bir şeyler ekleyebildiği şekli ile işleyen siteler…

TASARIM AŞAMALARI:

  1. 1.      Keşif:                                :Konu tespit edilir…
  2. 2.      Analiz:                              :Konu hakkında tüm bilgiler toplanır…
  3. 3.      Tasarım:                            :Bu bilgileri içeren bir tasarım yapılır…
  4. 4.      Test Yayın:                       :Öncelikle tüm kısımları test edilir…
  5. 5.      Bakım ve Güncelleme:     :Belirli aralıklar ile site yenilenir…

 

 

İYİ BİR DİZAYN İÇİN BİRKAÇ KURAL:

 

  1. Sitenin genel bütünlüğü açısından tüm sayfalar aynı formatta olmalıdır.
  2. Anlatılacak olan konunun tamamı belirli bir düzen içerisinde menüler oluşturarak sayfalara yerleştirilmelidir.
  3. Menüler solda&üstte olmalı ve menüler ihtiyaca göre konulmalı.
  4. Ana sayfada her şey bulunmamalı eğer üyelik sitemimiz var ise ancak üyelerin girebildiği kısımlarda tüm bilgiler tutulmalıdır.
  5. Tüm kullanıcıların katılımının sağlandığı tartışma platformları oluşturulmalıdır…
  6. Renk ve uyumluluk açısından tüm renkler kullanılabilir ama önemli olan etkileyici olanların ön plana çıkarılmasıdır…
  7. Java ve Flash gibi animasyon programları kullanılmalı şekil ve dizaynın gücü sayfaya hâkim olmalıdır…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.