Asp.Net de For döngüsü kullanımı(C# kullanarak)

aspMerhaba arkadaşlar.Uzun bir ayrılığın sonunda sizlerle yine bir makalede beraberiz. Vakit kaybetmeden makalemize giriş yapalım.

Şimdi öncelikle “For” döngüsünden bahsedelim. For döngüsü aynı kodların kullanıcının belirlediği sayı kadar tekrar tekrar işlenmesidir. Örnek vererek devam edeyim. Diyelim ki bir DropDownList eklediniz sayfanıza ve içini 1 den 100 e kadar rakamlarla doldurmak istiyorsunuz. Bu yapmanızın 2 yolu vardır. Birincisi her bir sayıyı manuel olarak eklemek ki bu birazcık ahmaklık olur diğer bir yöntem ise bir döngü deyimi kullanmak. 2.yol mantıklı olan yol tabi. Şimdi bu döngü deyimlerinden for döngüsüne bakıp bir örnek yapalım.

 

Öncelikle sayfamıza bir DropDownList ekleyelim. daha sonra CodeFile dosyamıza gidelim C# kodlarını yazmaya başlayalım. Şimdi fort döngüsünün kullanım formatı:

for (int i = döngü Başlangış değeri; i < Koşul ; değişken değerinin arttırılması)

{

İşlenecek kodlar

}

Yukarıda for döngüsünün kullanım şekli var. Burada “döngü Başlangış değeri” yazan yere döngü içerisinde kullanılan değişkenin kaçtan başlayacağını belirliyoruz. “”Koşul” yazan yerde ise belirlenen değişkenin koşulu sağladığı sürece döngü devem edeceğinden hangi şartla döngüden çıkılacağı belirlenir. Son yerde ise değişkenin her turda nasıl arttılılacağı veya azaltılacağı belirlenir. Hemen bir örnek yapalım.

for (int i = 1; i < 100; i++)

{

DropDownList1.Items.Add(i.ToString());

}

Yukarıdaki kodlara göre 1den başlayarak 100e kadar devam eden bir döngü kurmuşuz. “İ” değişkeni 100 olduğu anda koşul sağlanmadığından döngüden çıkılacaktır. ve “i” değişkenini her seferinde 1 arttılıacaktır. Döngü her döndüğünde orta kısımda yer alan “DropDownList1.Items.Add(i.ToString());” kodlaRINI çalıştıracaktır. Bu kod ne işe yarıyor? Bu satırda eklediğimiz dropdownlist e item yani eleman eklemeye yarar i.tostring ise i değişkenin değerini string türüne dönüştürerek eklemeyi sağlar. Bu işlemleri yaptığımıda ve sayfamızı çalıştırdığımızda göreceğizki eklemiş olduğumuz açılır kutunun içine 1 den 100 e kadar sayılar eklenmiş.

Anlatım biraz karışık oldu inşallah faydalı olmuşuzdur. Başka bir makalede görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.