Ana Sınıfı için Drama Etkinlik Örnekleri

Ana sınıfı öğrencileri için yapılacabilecek drama örneklerini aşağıda paylaşıyorum. Dramanın nasıl uygulanacağı da detaylı bir şekilde yazılmış.
Uygulanabilir Yaş Grubu: 5-6 Yaşında Çocuklar

Etkinliğin Hedefleri: Psikomotor Alan

Etkinlik Hedef 1. Bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri yapabilme

Etkinlik  ile Kazanılması Beklenen Davranışlar:


3. Sözel yönergelere uygun olarak yürüme

Sosyal-Duygusal Alanda

Etkinlik Hedef 4. Başkalarının duygularını fark edebilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:

Duygularını ifade etme, mutluluk ve sıkıntılarını paylaşma

Etkinlik Hedef 6. Başkalarıyla ilişkilerini yönetebilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:

2. Grupta sorumluluk almaya istekli olmak

Bilişsel Alan ve Dil Alanı

Etkinlik Hedef 1. Gözlem yapabilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:

1. Değişik durumlarda gözlemlediklerini söyleme

Etkinlik Hedef 2. Verilen nesne, durum, olay, sayı ya da öğeleri hatırlayabilme

Kazanılması Beklenen Davranışlar:

2. Verilen nesnelerin içinden eksilen ya da eklenen bir nesnenin adını söyleme

Araçlar: “Kırmızı Fili Gördünüz mü?” adlı hikaye kitabı, renkli kurdeleler

Isınma

Öğretmen çocuklara “çocuklar şimdi el ele tutuşup kocaman bir halka olalım” der. sonra yere oturulur. Öğretmen “çocuklar ben sizlerin adını bilmiyorum, siz de benim adımı bilmiyorsunuz. Şimdi sizlerle hem oyun oynayalım hem de adlarımızı öğrenelim. Adımızı, kaç defada söylüyorsak elimizi birbirine o kadar vurarak söyleyeceğiz. Örneğin, benim adım Ay-sel, kaç defada söylüyorum, iki defada, o zaman adımı söylerken iki defa elimi çırpacağım.” yönergesini verir. Bütün çocuklar için tekrarlanır. Ortaya değişik renklerde kurdeleler konur Öğretmen çocuklara “şimdi biri dışarı çıkacak biz de bu kurdelelerden birini alacağız, arkadaşımız geldiğinde eksik olan renkteki kurdelenin hangisi olduğunu söyleyecek” der, ilgiye göre oyun devam ettirilir.

Oyun – Doğaçlama

“Kuşlar nasıl hareket eder, nasıl ses çıkarır. Şimdi hep beraber ayağa kalkıyoruz, herkes kuş oluyor, evet çok güzel kuşlar oldunuz. Şimdi de herkes kedi olsun…, balık olsun…, fil olsun…, tekrar kuş olalım…” denir ve çocukların hayvan öykünmeleri yapması sağlanır. Lider Ferit Avcı’nın “Kırmızı Fili Gördünüz mü?” adlı hikayesini (T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1829, Çocuk Kitapları Dizisi: 167, Ankara, 1996) kitaptan çocuklara okur. Lider çocuklara “fil dışarı çıktığında nerelere gitmiş olabilir? Acaba kimlerle karşılaşmış? Dışarıda da yağmur yağıyormuş, acaba dışarıda neler yaşamış? Eve döndüğünde üzgündü ve yorgundu, neden üzülmüş olabilir? Üzülmemesi için file neler söyleyebiliriz?” gibi sorular yöneltir. Alınan yanıtlar doğrultusunda öykünün devamı oluşturulur. Lider “çocuklar şimdi biz bu filin başına gelenleri oynayalım, verdiğim kurdeleye göre de hangi hayvan olacağımıza karar verelim. Filin rengi, kuşun rengi, farenin rengi, kedinin rengi, zürafanın rengi, balinanın rengi ne olsun (çocuklardan yeni kahramanlar da gelebilir, onlar da oyuna dahil edilir)” der. Renkler belirlendikten sonra değişik renklerde kurdeleler çocuklara verilir, bileklerine bağlanır. “Şimdi omzuna dokunduğum kendisinde hangi rengin olduğunu ve hangi hayvan olduğunu söyleyecek. Evet şimdi filin başından geçenleri oynayabiliriz”. Bu sırada, minder, sandalye ve benzerlerinden yararlanılarak filin yaşadığı ev, odadaki hayvanların olduğu çerçeve çocuklarla birlikte düzenlenir. Çocukların hikayeyi tamamlamalarına göre ortamda başka düzenlemeler de yapılabilir. Çocukların hepsi (yani her bir hayvan) çerçeve içindeki yerlerini alırlar ve doğaçlamaya geçilir.

Değerlendirme

Doğaçlamalar bittikten sonra çocuklarla halka şeklinde oturulur. Lider çocuklara “neleri beğendiniz, beğenmediğiniz şeyler oldu mu?” gibi sorular yöneltir. Doğaçlamada sırasında ortaya çıkanlara göre sorular çeşitlendirilebilir.

*Bu etkinlik Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi’nde uygulanmıştır.

TURİSTLER ETKİNLİĞİ
Birkaç çocuk, dükkan sahibi; diğerleri turist rolünü alır. Öğretmen rehberdir ve yardımcı öğretmen de kötü davranışları olan bir vatandaştır. Sınıf, müze, çarşı, antik mekân gibi bölümler olacak şekilde düzenlenir. Turistlerin ve rehberin sınıfa girmesiyle drama başlar. Rehber doğaçlamayla çevreyi tanıtır. Turistler fotoğraf çeker, alışveriş eder, merakla çevreyi izler vs. Kötü alışkanlıkları olan vatandaş ise çevreye zarar veriyordur, yerlere tükürüyor, kaba saba konuşuyordur. Turistlere kötü davranıyor, hatta onları dolandırmaya çalışıyordur. Drama, öğretmenin yönlendirmeleriyle turistlere iyi davranmanın önemine doğru kayar.

KINA GECESi
Bir kına gecesinde bulunabilecek gelin, damat, kayınvalideler, kaynatalar, görümceler, yengeler, komşular, darbukacı, davulcu, klarnetçi gibi roller çocuk sayısına göre dağıtılır. Öğrencilerin giyim ve aksesuarları da düzenlenir. Öğretmende Aktif rol alarak örneğin gelin damat halayı çekilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.