2023-2024 2. DÖNEM FEN DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI
Yazının hemen altından bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
2013 –2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ
ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR.
Toplantı No : 2
Toplantı Tarihi :21/02/2014
Toplantı Saati :12:30
Toplantı Yeri :Kızlan İlköğretim Okulu İdare Odası
GÜNDEM MADDELERİ
1 -Açılış ve yoklama
2 -2013 -2014 Eğitim-Öğretim yılının 1.dönemine ait zümre tutanaklarının incelenmesi ve değerlendirilmesi
3 -2013 -2014 Eğitim-Öğretim yılının 1.dönemine ait öğrenci başarılarının değerlendirilmesi
4 -Fen ve Teknoloji dersinin öğretim programının okunması ve incelenmesi
5 -Fen ve Teknoloji dersinin genel amaçlarının okunması ve incelenmesi
6 -Ders planlarının nasıl yapılacağının karara bağlanması
7- Atatürk ilke ve inkılaplarının derslerde işlenmesi,
8- Çalışma takviminin incelenmesi,
9- Derslerde uygulanacak metotlar,
10- Ders araç ve gereçlerinin kullanılması,
11- Yazılı yoklama tarihlerinin belirlenmesi,
12- Proje ödevlerinin toplanması
13- Zümre öğretmenleriyle işbirliği,
14- Kaynaklar
15- Yıllık ve günlük planlar
16- Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1-Okulumuz Fen ve Teknoloji Öğretmeni ……………………….. 21.02.2014 günü Okul Müdür Yardımcısı Fikri DÜZGÜN başkanlığında toplanarak yukarıdaki gündem maddelerini görüşmeye başladılar.
2-2013 -2014 Eğitim-Öğretim yılının 1.dönemine ait zümre tutanakları incelendi. Fikri DÜZGÜN zümrelerde alınan kararlara uyulduğunu ifade etti.
3-Müdür Yardımcısı Fikri DÜZGÜN 2013 –2014 Eğitim-Öğretim yılının 1.dönemine ait öğrenci başarılarının istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Mevcut başarının artarak devam etmesi ve başarısız öğrencilerin durumlarının düzelmesi için yapılabilecekler konusunda görüş alış-verişinde bulunulmasının gerekliliğini ifade etti. Özellikle öğrencilere Fen ve Teknoloji dersini daha ilgi çekici bir hale getirerek ,her öğrencinin derse katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti. Başarı seviyesi düşük ve derse ilgisi az olan öğrenciler noktasında diğer zümre öğretmenleri ve okul idaresi ile diyalogun gerekliliğini ifade etti.
4- Fen ve Teknoloji Öğretmeni ……………………….. tarafından M.E.B. Fen ve Teknoloji-6 ,7,8.sınıf derslerinin öğretim programı okundu.
5- Fen ve Teknoloji dersinin genel amaçları ilgili Tebliğler Dergilerinden (Eylül 1999’da yayımlanan 2504 sayılı, Kasım 2000’de yayımlanan 2518 sayılı ve Ağustos 2003’te yayımlanan 2551 sayılı Tebliğler Dergileri) okundu ve zümre tarafından incelendi.
6- Planlar yapılırken; dönemlerin ilk ve son haftalarının verimsiz olması sebebiyle daha kolay ve az konuların buralara yerleştirilmesine, konuların ağırlıklarına göre dağıtılmasına, Atatürk İlke ve İnkılâpları öğretim esaslarının yıllık planlara mutlaka alınmasına, yeri ve zamanı geldiğinde derslerde anlatılmasına ve SBS’ye girecek öğrenciler düşünülerek bu öğrencilerin yazılılarının mayıs ayı içinde bitirilmesine karar verilmiştir.
7-2504 ve 2518 sayılı T.D de belirtilen kurallar, hedef ve davranışlar doğrultusunda yıllık planlarda Atatürkçülük konularına yer verilecektir. Buna göre derslerde amaçlar doğrultusunda işleneceği Atatürkçü düşünce ve bilimsel çalışma metotlarını kavramış öğrencilerin yetiştirilmesi için gerekli özenin gösterileceği belirtildi.Buna göre Fen Bilgisi derslerinde işlenecek Atatürkçülük konuları şunlardır:
1-Akılcılık ve bilime verilen önem.
2- Akılcı ve bilimsel davranışın önemi.
3-Bilimin insan yaşamındaki yeri ve önemi.
4-Bilim ve teknolojinin temeli akılcılık.
5-“Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” özdeyişi
6- Atatürk’ün Türk Çocuklarına Verdiği Önem
7-Atatürk’ün Türk Gençliğine Verdiği Önem
Bu konuların yıllık planlara alınmasına ve yeri zamanı geldiğinde uygulanmasına karar verilmiştir.
8- 2013 -2014 eğitim-öğretim yılı çalışma takvimi incelenerek yıllık planda konu dağılımı ve zaman ayarlamaları 1.dönem zümre tutanağından takip edilmesi gereği ifade edildi.
9-Derslerin işlenişinde konu özelliklerine göre anlatım, soru-cevap, çizim, problem çözme, örnekleme, not tutturma, uygulama, deney yöntemlerinin etkili olarak kullanılması, her öğrenciye söz hakkı verilerek derslere katılmasının sağlanması, anlatımdan sonra örnekleme yapılarak pekiştirmenin sağlanması, geç anlayan öğrencilerin tahtaya kaldırılması, deneylerden sonra gözlenen sonuçların öğrenciden istenmesi ve doğru sonuçların kaydedilmesi görüşleri benimsendi. Deney ve gözlemlerin yıllık planda gösterildiğini belirterek imkanlar ölçüsünde öğrenci merkezli olarak gerçekleştirmeye çalışacağını belirtti. Derslerin mümkün olduğunca araç gereçle ve göze hitap edecek şekilde işlenmesi gerektiği söylendi. Derslerin laboratuvarda öğrenci merkezli olarak deneylerle işleneceği belirtildi.
10-Ders araç ve gereçlerinin titizlikle bakılarak bu araç ve gereçlerden maksimum ölçüde yararlanılması karalaştırıldı. Fen ve Teknoloji Öğretmeni ……………………….. Fen ve Teknoloji derslerin laboratuvarda işlenmesinin, deneylerin ve etkinliklerin yapılmasında gerekli olduğunu ve zamandan kazanılacağını ve okulumuzda böyle bir imkan olduğunu belirtti. Birinci kademeye deney malzemelerinin lazım olması durumunda deneyin yapılacağı bir önceki teneffüste alabileceklerini ve deney bitiminde tekrar teslim etmeleri gerektiğini belirtti.
11- Her dönemde 3 yazılı yoklama yapılacağı, bütün yazılı yoklamaların test tekniği şeklinde yapılmasının uygun olacağı belirtildi. Bu tarihlerin yıllık planda belirtilmesi kararlaştırıldı. Yapılacak yazılıların diğer derslerle çakışmamasına ve öğrencilere en az bir hafta önce duyurulacağı belirtildi. Yazılı sınavların bilen ile bilmeyeni ayırt edici nitelikte ve öğrenciler tarafından anlaşılır olmasına dikkat edilecektir. Öğrencilerin girecekleri sınavların test olduğu düşünülecek olursa okuldaki sınavlarında öğrencileri Seviye Belirleme Sınavına hazırlayıcı nitelikte olması gerektiğine kararına varıldı.
12-PROJE GÖREVLERİ
2013 -2014 Öğretim yılında proje görevleri Nisan ayının son haftasında toplanacaktır
13. Diğer zümre öğretmenleri ile; güzel yazma, okuma, okuduğunu anlama ve ifade etmede Türkçe, Problem çözme, yorumlama, dört işlem, oran-orantı, denklem çözümü ve karekök almada Matematik, şekil ve şema çizmede Resim, gerek görüldüğünde diğer bütün ders öğretmenleri ile iş birliği yapılmasına karar verildi.
14. 2014 – 2014 öğretim yılında bakanlığımızca basımı ve yayımı gerçekleştirilen İlköğretim Fen ve Teknoloji -6 -7 -8.sınıf ders kitabı olarak okutulacaktır. Diğer taraftan derslerde mümkün olduğu ölçüde laboratuar araç ve gereçlerinden yararlanılacaktır. Ayrıca konulara ilişkin model, maket ve levhalardan, ders CD’lerinden yararlanılacaktır. SBS hazırlık kitaplarından mümkün olduğunca çok yararlanılmasına ve test sorusu çözülmesine karar verildi.
15. Yıllık planların yeni plan yönetmeliğine göre ünitelendirilmiş yıllık plan şeklinde yapılmasına karar verildi.
16. Okul Müdür Yardımcısı Fikri DÜZGÜN 2013 -2014 Eğitim – Öğretim yılının 2.döneminin başarılı geçmesini dileyerek toplantıyı kapattı.
……………………….. ………………………
Fen ve Teknoloji Öğretmeni Okul Müdür Yrd.
…../02/2014
zmre.doc (41,5 KiB, 180 hits)