MİKRODENETLEYİCİLER 11.SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI SORU ve CEVAP ANAHTARI

MİKRODENETLEYİCİLER DERSİ T11/B SINIFI 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI

1- PortA ve TRISA’nın birlikte çalışma mantığını yazınız. (15p)

 

2- Programlama kartı nedir. (15p)

 

3- Program belleği nedir.  (15p)

 

4- PIC mikrodenetleyicisinde özel amaçlar için kullanılan PS2,PS1,PS0 (Prescalar Rate Select Bit) yazmacının görevi nedir yazınız.    (15p)

 

5- Merkezi işlem ünitesi (CPU) hakkında bilgi veriniz.   (15p)

 

6- RAM bellekler hızlıdır fakat devrenin enerjisi kesildiğinde içindeki veriler silinir. Bu nedenle geçici bellek olarak kullanılırlar. (……..)   (5p)

 

7- RISC işlemcilerinde, CISC işlemcilere göre komut sayısı daha azdır. (……..)    (5p)

 

8- Programlayıcı devreler bilgisayara seri, paralel veya USB bağlantı noktası ile bağlanarak iletişim kurarlar. (……..)    (5p)

 

9- a) (18)  = (?)       (5p)

b) (A3B)  = (?)   (5p)

 

 

 MİKRODENETLEYİCİLER DERSİ T11/B SINIFI

1. DÖNEM 2. YAZILI CEVAP ANAHTARI

 

 

1- PORTA 5 bit uzunluğundadır. TRISA yazmacının herhangi bir biti 1 yapılırsa PORTA nın aynı değerli ucu giriş ucu olarak kullanılır. Aynı şekilde TRISA yazmacının herhangi bit’i 0 yapılırsa bu sefer PORTA’nın aynı değerli ucu çıkış olacaktır. RA4 portu aynı zamanda TIMER(zamanlayıcı) için kullanılmaktadır.

 

2- Mikrodenetleyicilerle yapılan devrelerin dizaynı yapılıp uygulama aşamasına gelindiğinde, denetleyici içerisine yazılım yüklemek için çeşitli programlama cihazlarına gereksinim vardır. Programlama kartları bu kısımda devreye girer ve Pic mikrodenetleyicilerini ve işlemcileri programlayarak istenilen şekilde çalışmasını sağlar.

 

3- Program belleği EEPROM tabanlı ve 1K x 14 bir hafıza organizasyonuna sahiptir. Yani 14 bit uzunluğunda 1024 adet hücre içerir. Programın çalışması esnasında bu bölümdeki verilere müdahale edilemez.

 

4- Zamanlayıcı için kullanılan sinyal kaynağının frekansını bölmek içindir. Frekensın kaça bölüneceği bu bitler ile ayarlanır. Frekans bölme değerleri önceden belirlenmiştir.

 

5- Cpu, çarpma çıkarma, bölme yapabilen içeriğini hafıza alanından diğerine aktarabilen üç ayrı hafıza alanından oluşan özel bir bloktur. Hafıza alanları yazmaç olarak adlandırılır. Mikrodenetleyicilerde bütün işlemleri düzenleyen ve işlemleri gerçekleştiren ana bölüm cpu dur. Denetleyicinin beyni konumundadır.

 

6- Doğru

 

7- Doğru

 

8- Doğru

 

binary sayı sistemi örnek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.